Wednesday, 16 January 2013

Wanita Solehah Sebaik-Baik Perhiasan DuniaDari Abdullah bin ‘Amr radhiallahu ‘anhuma bahwa Rasulullah Shalallahu ‘alaihiwassalam bersabda:

ayat1.jpg

“Dunia ini adalah perhiasan/kesenangan dan sebaik-baik perhiasan/kesenangan dunia adalah wanita yang solehah.” (HR. Muslim,Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

Begitulah Nabi kita menggambarkn wanita solehah. Seindah-indah hiasan adalah wanita solehah. MasyaAllah.. 

Isteri Solehah

Bagaimana untuk menjadi seorang isteri yang solehah?
dan bagaimana pula dengan wanita yang belum berkahwin?

"Senang sahaja, berkahwinlah jika nak menjadi wanita @ isteri solehah"

Bagi sahabat2 muslimat yang telah mendirikan rumah tangga, alhamdulillah. Anda semua ada segala macam kelebihan untuk beribadah dengan pahala yang berganda-ganda dari mereka yang belum berkahwin. (Ya Allah, sangat cemburunya aku dengan mereka yang dah kahwin).

beberapa ciri2 isteri yang solehah :

1- Taat pada perintah suami
2- Kalau suami tengok pada isteri, suami gembira. Maksudnya, isteri itu menjadi penyejuk mata suami (qurrata a'yun) 
3- Apabila berjanji pada suami, isteri tepati dan tunaikan.
4- Bila suami tiada di rumah, nescaya dia pelihara dirinya dan harta suaminya.

Rasulullah Shalallahu ‘alaihiwassalam memberikan gambaran wanita solehah terbaik sebagaimana dalam hadits:

Dari Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu berkata: “Nabi Shalallahu ‘alaihiwassalam ditanya:’Siapakah wanita yang paling baik?’ Beliau menjawab:

ayat41.jpg
"(Sebaik-baik wanita) adalah yang menyenangkan (suami)-nya jika ia melihatnya, mentaati (suami)-nya jika ia memerintahnya dan ia tidak menyelisihi (suami)-nya dalam hal yang dibenci suami pada dirinya dan harta suaminya."

(HR. Ahmad, al Hakim, an Nasa’i dan ath Thobrani dan di Shohihkan oleh al Albani).

Allah juga ada berfirman dalam Al Quran:

ayat3.jpg
“…Maka wanita yang solehah, ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada, oleh kerana Allah telah memelihara (mereka)…” ( An-Nisa’:34)

Kesimpulan

Sahabat2 yang belum berkahwin, jangan risau, kerana Allah itu Adil. Tunaikan hak anda kepada Allah jika anda belum bersuami. Bertqwa padaNYA. InsyaAllah, kalian juga adalah wanita solehah perhiasan dunia. Dan apabila dah bersuami, maka bertambahlah hak dan tanggungjawab anda iaitu HAK KEPADA ALLAH dan HAK KEPADA SUAMI.

Andaikata sahabat2 telah berkahwin, tidak cukup syarat sebagai wanita / isteri solehah jika sahabat2 tidak menunaikan hak kepada Allah. Sesolehah mana anda kepada suami, namun tidak menepati ciri-ciri hamba Allah yang solehah, maka 0 jugak jadinya. Jika matematik apabila 2-1 = 1 namun dalam operasi Islam jika 2-1 maka jawapannya adalah 0. 

~Wallahu 'alam~
~Hidup adalah memilih...Memilih kerana Allah~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...